Projektets formål er at øge selvforsyningsgraden hos danske økologiske mælkeproducenter, så foderforsyningen dækkes af danskproducerede og kontrollerede afgrøder, og dermed medvirke til at forsyningssikkerhed øges og troværdigheden til de økologiske mælkeprodukter bevares. Proteinholdige afgrøder som hestebønner og lupiner og ærter kan bidrage væsentligt med højkvalitetsprotein til malkekøer. Imidlertid vil der mangle fedt i foderrationerne, da disse fodermidler har et lavt fedtindhold. Det betyder, at det er svært at opnå en høj selvforsyning, hvor importerede foderkilder som rapskage og sojakage helt kan udelades af rationen til de højtydende malkekøer. I projektet undersøges muligheden for at øge fedtindholdet i foderrationen ved brug af danskdyrkede fedtkilder som rapskage, hampefrøkage, hørfrøkage og nøgen havre.
Projektet indeholder følgende aktiviteter:
- En undersøgelse af hvilke fedtkilder, der kan dyrkes i Danmark, deres næringsstofindhold og fordøjelighed og potentiale i foderrationen- både som næringsstof og som bidrag til at reducere malkekoens metan udskillelse og til at påvirke mælkens fedtsyresammensætning.
- En fodringsdemonstration hos 1-2 økologiske mælkeproducenter, hvor fodring med udvalgte fedtkilder afprøves i forhold til udfodring og mælkeydelse.
- Økonomiske beregninger af hvorvidt den øgede selvforsyningsgrad er rentabel under givne forudsætninger med fx svingende udbytte- og prisniveauer.
Effekten af projektet er at reducere foderomkostningerne at øge forsyningssikkerheden, samt at undgå import af foder over lange afstande uden at ydelsesniveauet hos malkekøerne forringes væsentligt.